ЯЙЦЯ І ЯЄЧНІ ТОВАРИ
ЯЙЦЯ
Будова яєць. Маса і розміри яєць залежать від виду, віку птиці, умов її утримання і відгодівлі. Маса яєць коливається в таких межах, г: курей — 45-75; індичок — 70-100; качок — 70-100; гусок — 120-200.
Яйце складається з трьох основних частин: білка, жовтка і шкаралупи з підшкаралупною оболонкою. У курячих яєць питома вага білка 56-58%, жовтка 30-32% і шкаралупи 12%. Крім згаданих частин, враховують стан білкової, жовткової, надшкаралупної і під-шкаралупної оболонок.
Білок яйця — це тягуча, прозора маса, яка складається з трьох шарів: внутрішнього, середнього щільного і зовнішнього рідкого. Щільний білок становить половину всього білка і при зберіганні яєць поступово розріджується.
Жовток вкритий тонкою напівпрозорою оболонкою і має забарвлення від світло-жовтого до оранжевого. В центральному положенні він підтримується градинками (джгутиками з щільного білка). У верхній частині жовтка розміщений зародок.
Шкаралупа забезпечує збережуваність вмістимого яйця і більш ніж на 90% складається з вуглекислого і фосфорнокислого кальцію, фосфорнокислого магнію. Вона пронизана порами особливо на тупому кінці, крізь які проникають повітря і мікроорганізми. Шкаралупа свіжознесеного яйця ззовні вкрита тонкою надшкаралупною матовою плівкою, яка запобігає проникненню всередину яйця мікроорганізмів. При механічній дії вона легко збивається, а при тривалому зберіганні яєць руйнується, внаслідок чого поверхня яєць стає блискучою.
Між підшкаралупною і білковою оболонкою на тупому кінці яйця після знесення утворюється повітряна камера. В процесі висушування яйця вона поступово збільшується в об'ємі, за розміром якого судять про якість курячих яєць.
Хімічний склад і харчова цінність яєць. Яйця вважають високоякісним продуктом харчування, необхідним для щоденного споживання дорослим і дітям. Курячі яйця — це продукт з високим рівнем збалансованості біологічно активних компонентів. Вони містять значну частку повноцінних і легкозасвоюваних білків (12,7%), які збалансовані з жиром (11,5%) майже у співвідношенні 1:1. Курячі яйця є важливим джерелом вітамінів, особливо холіну і токоферолу, багатьох мінеральних речовин (фосфору, сірки, заліза). Одне куряче яйце за своєю споживністю рівне близько 40 г м'яса і 200 г молока. Воно забезпечує на 4-5 % потребу дорослої людини в білках, жирах, мінеральних речовинах і на 10-30% в основних вітамінах. Тому раціональна норма споживання яєць досить висока і повинна складати 292 штуки на рік. В Україні найвищий рівень виробництва яєць складав в 1987 р. — 284 штуки.
Складові частини курячих яєць відрізняються між: собою за хімічним складом і харчовою цінністю.
Білок яйця складається в основному з білків (10,8%), обмеженої частки вуглеводів (0,9%) і слідів жиру (0,03%). З білків виділяють такі фракції, %: овальбумін — 69,7; кональбумін — 9,5; овомукоїд — 12,7; овоглобін — 6,7; лізоцим — 3,0; овомуцин — 1,9.
Овальбумін формує щільний білок, овоглобін — здатний утворювати піну, овомуцин — стабілізує піну, для лізоциму — характерні бактерицидні властивості, він здатний розчиняти оболонки клітин бактерій. Білок і його водні розчини (до 40%) при збиванні утворюють з повітрям піну, що широко застосовується в кондитерському і хлібопекарному виробництві.
Найбільш цінною складовою частиною яйця є жовток. Близько половшій його складу займають сухі речовини, з яких 29-32 % ліпідів, 16-17% білків, по 1 % вуглеводів і мінеральних речовин.
Основними білками жовтка курячого яйця є фосфопротеїди: ві-теллін, ливетін і фосвітін. Вітеллін складає 70-75 % від загальної кількості білків у жовтку і знаходиться у зв'язаній з фосфатидами (переважно з лецитином і кефаліном) формі.
|