Пятница, 10.05.2024
Мой сайт
Меню сайта
Категории раздела
Мои файлы [37]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Файлы » Мои файлы

Контрольная работа для заочного відділення групи ПТБ
[ Скачать с сервера (45.4 Kb) ] 27.11.2014, 23:44

Міністерство освіти і науки України

Криворізький державний комерційно-економічний технікум

 

 

                         ЗАТВЕРДЖУЮ

Заступник директора

з навчальної роботи

____________  В.М.Саква

                  “ 29 ” серпня 2014 р.

 

 ТОВАРОЗНАВСТВО ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ

 

КОНТРОЛЬНА РОБОТА №1

(контрольні завдання

та методичні рекомендації щодо їх виконання)

для студентів заочної форми навчання (скорочений термін)

спеціальності  5.03051001   « Товарознавство та комерційна діяльність»

на 2014-2015 навчальний рік

групи ТКД-14-1з/с

 

 

Розробив викладач-спеціаліст

________________Осадча І.А.

 

Розглянуто і схвалено цикловою комісією

торгівлі та менеджменту

Протокол № 1 від «29» серпня 2014 р.

Голова циклової комісії

                                                               ________________Константінова Н.В.

 

 

 

 

м. Кривий Ріг

2014 рік

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Предметом вивчення дисципліни «Товарознавство продовольчих товарів» є спо­живча цінність товарів.

Продовольчі товари забезпечують постійну фізіологічну потребу людини в харчових речовинах для нормальної життєдіяльності, то­му вони мають харчову (поживну цінність). Якість продовольчих товарів, як сукупність властивостей та їх харчова цінність взаємопов'язані. Зміни якості викликають зміни харчової цінності.

Метою викладання дисципліни «Товарознавство продовольчих товарів» є забезпечення спеціаліс­там знань і умінь визначати відповідність якості товару вимогам діючої нормативної документації, рівень якості, сортність, а також відповідність споживним властивостям і суспільним потребам (по­питу населення), якості споживання згідно з нормами харчових ре­човин і продуктів харчування.

Якість продукції має вирішальне значення на конкурентному ринку продовольчих товарів. Вивчення факторів, що впливають на конкурентоспроможність, якість продовольчих товарів та їх безпе­ку, нормативних документів, що регламентують та засвідчують якість, є неодмінною умовою для успішного функціонування спеціалістів-комерсантів у сфері торгівлі.

Товарознавство продовольчих товарів вивчає їх фізичні, хімічні, біохімічні властивості та зміни цих властивостей на всіх етапах товаропросування від виробництва до споживача.

Втрати товарів в сфері товарообігу зумовлені їх властивостями, здатністю до зберігання і залежать від дотримання умов зберігання. Зменшити втрати товарів і збільшити прибутковість торгівлі можна тільки за умови набуття знань з властивостей товарів, природи, дже­рел їх втрат, здатності до короткотермінового або тривалого збері­гання.

Спеціалісти торгівлі повинні вивчати, прогнозувати і формувати попит населення на продовольчі товари, проводити маркетингові до­слідження в пошуках якісних, конкурентоспроможних товарів від­повідного асортименту, здійснювати їх розподіл з урахуванням по­питу, умов транспортування, зберігання і продажу населенню через роздрібну торговельну мережу. Без знань властивостей продоволь­чих товарів якісно забезпечити процес товаропросування, збуту то­вару і прибутковість від цієї діяльності неможливо.

Програмою дисципліни "Товарознавство продовольчих товарів” передбачено вивчення теоретичних питань з товарознавства і придбання практичних навичок по розпізнаванню асортименту та визначенню якості товарів. Внаслідок вивчення дисципліни студент повинен знати:

1.Стан ринків окремих товарів.  

2.Харчову цінність та споживчі властивості товарів.

3.Класифікацію і характеристику асортименту, зміни в структурі асортименту товарів.

4. Сировину та виробництво, як фактори, від яких залежить якість і формується асортимент.

5.Вимоги до якості товарів та методи визначення якості. Вітчизняний та зарубіжний досвід перевірки якості товарів.

6. Дефекти товарів допустимі і недопустимі.

7.Пакування та маркування вітчизняних і зарубіжних товарів.

8. Правила приймання товарів та їх зберігання.

 9. Основи ціноутворення.

·        Повинен вміти

 1.Давати оцінку харчової цінності продовольчих товарів.

 2.Визначати якість товарів, їх відповідність НТД та сертифікатам.

 3.Розшифровувати показники маркування на вітчизняних та зарубіжних товарах.

 4.Відбирати зразки товарів, сировини для перевірки їх якості.

 5.Визначати дефекти товарів, відрізняти якісні товари від недоброякісних, які можуть бути небезпечні для здоров'я, життя, навколишнього середовища.

 6.Визначати режим зберігання та перевезення продовольчих товарів, з урахуванням особливостей окремих груп.

Вивчення дисципліни повинно сприяти розвитку пізнавальної діяльності студентів, вмінню робити висновки, порівнювати, навичок прийняття самостійного рішення.

Викладання окремих тем дисципліни рекомендується проводити у зв'язку з іншими дисциплінами: «Організація і технологія торговельних процесів», «Торговельна реклама», «Психологія і етика ділових відносин», «Комерційна діяльність на ринку товарів і послуг», «Теоретичні основи товарознавства», «Основи стандартизації, метрології та управління якістю», «Основи екології та безпеки товарів народного споживання», «Маркетинг» та ін.

Вивчення програмного матеріалу повинно проводитись з урахуванням сучасних знань з виробництва, споживання та якості на продовольчі товари.

Програма передбачає самостійну роботу студентів, яку вони виконують у процесі теоретичного навчання на заняттях та самостійно. Формування вмінь та навичок самостійної розумової праці, необхідна майбутньому спеціалісту з метою підготовки до самоосвіти і поглибленню професійно-практичної підготовки.

Самостійна робота студентів може бути здійснена у вигляді вивчення змісту нормативних актів, ознайомлення з їх реалізацією на конкретному підприємстві торгівлі, підбір матеріалів газетних, журнальних, що стосується заданої тематики.

Повне і глибоке засвоєння дисципліни "Товарознавство продовольчих товарів" можливе тільки при систематичній самостійній роботі над навчальними матеріалами, при розумній та раціональній організації праці, а також самодисципліні.

Питання для самоперевірки, а також питання теоретичної частини предмету можуть бути використані для підготовки до іспиту.

З дисципліни " Товарознавство продовольчих товарів " навчальним планом передбачено виконання студентами контрольної роботи, а також складання іспиту в період лабораторно-екзаменаційної сесії.

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ “ ТОВАРОЗНАСТВО ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ ”

 

Контрольна робота є звітом про самостійну роботу студента.

Робота повинна бути написана в шкільному учнівському зошиті від руки. На обкладинці зошита (або спеціальному бланку, наклеєному на обкладинку (повинні бути вказані прізвище, ім’я, по батькові, шифр особистої справи, номер групи, найменування предмету, домашня адреса.

Робота повинна бути написана розбірливо, чітко, через строчку (зошит в клітку). Перед кожною відповіддю необхідно писати номер і повний текст питання. Відповідь на нове питання потрібно писати з наступної сторінки. Для заміток викладача з правої сторони листа необхідно оставляти поля розміром 4-5 см. .

В кінці контрольної роботи пишеться перелік використаної літератури (прізвище, ініціали автора, повна назва підручника або брошури, видавництво, рік видання), потім ставиться підпис студента, дата виконання роботи.

Для рецензії викладача необхідно залишати два чистих аркуша.

Відповіді слід давати по суті питання. Вони повинні бути чіткими, зрозумілими, повними. Теоретичний матеріал необхідно пов’язувати з практикою роботи конкретного підприємства, вміти аналізувати його роботу і обґрунтовувати це нормативними документами, висновками та пропозиціями. До роботи необхідно додавати документи, схеми, таблиці.

Виконана робота представляється в учбову частину технікуму в обов’язковому порядку в установлений графіком термін.

Робота оцінюється “зараховано” або “не зараховано”.

Після отримання контрольної роботи з перевірки, студент повинен уважно прочитати рецензію викладача і згідно зауважень доробити окремі питання з метою поглиблення своїх знань. Повторне виконання контрольної роботи проводиться в тому ж зошиті без переписування правильно виконаної частини завдання.

Якщо робота не зарахована, вона повертається студенту з рецензією по усуненню недоліків і помилок. Контрольна робота виконана не самостійно не зараховується і в такому разі пропонується студенту виконати новий варіант.

Виконана, зарахована і допрацьована контрольна робота пред’являються викладачеві при здачі іспиту (заліку). Без пред’явлення контрольної роботи студент не допускається до здачі іспиту (заліку).

 

 

ВИБІР ВАРІАНТУ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ “ ТОВАРОЗНАСТВО ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ ”

 

Контрольна робота виконується згідно шифру (варіанту) і може складатися з 3,4 або 5 питань.

Контрольна робота з дисципліни «Товарознавство продовольчих товарів» складається з 5 питань.

Варіант залежить від шифру студента і визначається по двох останніх цифрах.

В таблиці по горизонталі розміщені цифри від 0 до 9, кожна з яких – остання цифра шифру.

По вертикалі також розміщені цифри від 0 до 9, кожна з яких – передостання цифра шифру студента.

Перехрещення горизонтальної та вертикальної лінії визначає клітку з номерами питань контрольної роботи студента.

Наприклад, шифр студента 137: дві цифри 3 і 7 визначають варіант контрольної роботи. Перехрещення 3-го рядка по вертикалі і 7-го стовпчика по горизонталі визначають клітину з питаннями 8, 14, 21, 36, 44.

 

ВАРІАНТИ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

 

 

Остання цифра шифру

Передостання цифра шифру

Б

А

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

10

11

21

40

43

9

12

22

39

44

8

13

23

38

45

7

14

24

31

41

6

15

25

36

47

5

16

26

35

48

4

17

27

34

49

3

18

28

33

50

2

18

28

33

50

1

20

30

37

42

1

9

19

30

39

42

10

18

29

40

50

7

20

28

37

43

6

17

27

38

44

5

16

26

31

45

4

15

25

32

46

3

14

24

33

47

1

12

23

34

48

8

13

21

35

49

2

11

22

36

41

2

8

18

28

38

41

7

19

23

31

42

10

17

24

32

44

5

20

25

40

45

4

12

21

34

46

6

14

27

35

47

2

13

22

36

48

1

15

29

37

49

9

11

30

39

50

3

16

26

33

43

3

7

17

28

37

50

6

18

24

38

49

9

19

25

31

48

10

16

26

32

47

3

20

27

33

41

2

11

23

34

42

1

12

22

35

43

8

14

21

36

44

5

13

29

40

45

4

15

30

39

46

4

6

16

24

40

49

7

15

26

31

50

8

14

27

36

41

9

13

28

37

42

10

12

29

38

43

1

20

30

39

44

2

18

25

34

45

3

19

22

35

46

4

17

23

32

47

5

11

21

33

48

5

5

15

28

40

48

4

14

30

39

47

3

13

25

33

50

2

12

27

34

49

1

11

21

35

44

10

16

23

36

45

7

20

22

37

46

9

19

29

38

41

8

18

24

31

43

6

17

26

32

42

6

4

14

26

32

47

3

15

22

31

48

2

13

21

40

49

1

12

23

35

50

8

17

25

36

42

9

16

28

37

43

10

11

30

38

44

6

20

24

33

45

5

19

29

39

46

7

18

27

34

41

7

3

13

27

31

42

2

17

24

33

43

1

15

25

32

47

4

16

23

34

48

5

14

22

35

50

7

12

21

36

49

9

18

29

37

41

10

11

30

39

46

6

20

26

40

45

8

19

28

38

44

8

2

18

28

40

45

1

13

30

38

46

6

14

22

35

42

7

11

23

36

41

3

20

24

37

43

8

16

25

31

44

4

15

26

32

50

5

17

27

33

47

10

19

29

34

48

9

12

21

35

49

9

1

11

30

39

40

2

12

21

31

41

3

13

28

40

46

4

14

27

32

45

5

15

26

33

49

6

16

25

34

50

7

17

24

35

48

8

18

23

36

43

9

19

22

37

42

10

20

29

38

47

 

 

 

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Основна

1.Закон України «Про захист прав споживачів». // (із змінами та доповненнями)

2.Закон України «Про охорону навколишнього середовища». //

3.Закон України «Про стандартизацію» // Урядовий кур’єр, №108, від 20.06.2001 р.

4.Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами. Наказ   Міністерства економіки України № 185 від 11.07.2003р. 

5.ДСТУ 2925-94. Якість продукції. Оцінювання якості. Терміни та визначення. [Текст] – надано чинності

6.ДСТУ 3230-95. Управління якістю та забезпечення якості. Терміни та визначення. [Текст] – надано чинності 1996-07-01. - К.: Держстандарт України, 1996.

7.ДСТУ 3993-2000. Товарознавство. Терміни та визначення. [Текст] – надано чинності  2001-01-01. - К.: Держстандарт України, 2000.

8.Бровко О.Г., Булгакова О.В., Гордієнко Г.С., Дятлов В.В. та ін.. Товарознавство. Продовольчі товари: Навчальний посібник. – К.:Кондор, 2010 р.

9.Горфункель И.И., Конова В.С., Крайнюков В.Д. Товароведение мясных,  рыбных, молочных и жировых товаров. – Москва: Экономика, 1985.

10.Пономарьов П.Х., Сирохман І.В. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини. – К: Лібра, 1999.

11.Сирохман І.В., Задорожній І.М., Понаморьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. – К: Лібра, 1998, 2001.

12.Слепнева А.С., Кудян А.Н., Товарооведение плодоовочных, зерномучных, кондитерских и вкусовых товаров. – Москва: Экономика, 1987

13.Справочник товароведа продовольственных товаров в 2 т. - -Москва: Экономика, 1987

14.Тылкин В.Б. Товароведение  продовольственных товаров. – К: Вища школа, 1979.

Додаткова

  1. Барабанова Е.Н. Контроль качества бакалейных товаров в торговле М: Экономика, 1984.
  2. Бровко А.Г. Контроль качества кондитерских товаров в торговле. М: Экономика, 1984.
  3. Вагина Л.Н. Контроль качества хлебных изделий в торговле. – М: Экономика, 1984.
  4. Кононенко Е.И. Контроль качества мясных товаров в торговле. -  М: Экономика,1984.
  5. Коробкина З.В. Контроль качества вкусовых товаров в торговле. – М: Экономика, 1984.
  6. Николаева М.А. Контроль качества плодов и овощей. – М: Экономика,1984.
  7. Сирохман І.В. Товарознавство крохмалю, цукру, меду, кондитерських виро-бів – К: Вища шк., 1994.
  8. Сирохман І.В., Т.М. Лозова “Якість і безпечність зерно борошняних продуктів”, Київ – 2006 р.
  9. Сирохман І.В., Т.М. Лозова “Товарознавство цукру, меду, кондитерських виробів”, Київ, - Центр учбової літератури, 2008 р.
  10. Сирохман І.В., Т.М. Лозова “Товарознавство м’яса і м’ясних товарів”, Київ, - Центр учбової літератури, 2009 р.
  11. Сирохман І.В., В.М. Завгородня – “Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення”, Київ, - Центр учбової літератури, 2009 р.
  12. Стандарти та інша нормативно-технічна документація на конкретні групи продовольчих  товарів
  13. Журнали «Продукты питания», «Споживач», інші матеріали періодичного друку
  14. Додатковi посилання в Iнтернет:

http://www.grandars.ru/college/tovarovedenie/tovarovedenie-prodovolstvennyh-tovarov.html

http://зачётка.рф/book/5285/233801/Товароведение%20продовольственных%20товаров.html

http://www.bur.com.ua/referaty/open.1129.html

 

ПИТАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ “ТОВАРОЗНАСТВО ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ”

 

  1. Бульбоплідні овочі. Споживні властивості, асортимент, вимоги до якості, дефекти.
  2. Коренеплідні овочі. Споживні властивості, асортимент, вимоги до якості, дефекти.
  3. Капустяні овочі. Споживні властивості, асортимент, вимоги до якості, дефекти.
  4. Цибулеві овочі. Споживні властивості, асортимент, вимоги до якості, дефекти.
  5. Зелені, пряносмакові та десертні овочі. Споживні властивості, асортимент, вимоги до якості, дефекти.
  6. Гарбузові овочі. Споживні властивості, асортимент, вимоги до якості, дефекти.
  7. Томатні овочі. Споживні властивості, асортимент, вимоги до якості, дефекти.
  8. Бобові та зернові овочі. Споживні властивості, асортимент, вимоги до якості, дефекти.
  9. Насіннячкові плоди. Споживні властивості, будова, класифікація, вимоги до якості.
  10. Кісточкові плоди. Споживні властивості, будова, класифікація, вимоги до якості.
  11. Ягоди і горіхові плоди. Класифікація, вимоги до якості, зберігання.
  12. Субтропічні і тропічні плоди. Споживні властивості, будова, класифікація, вимоги до якості.
  13. Продукти переробки фруктів і овочів. Характеристика асортименту, вимоги до якості, умови і терміни зберігання.
  14. Споживні властивості пшеничного борошна, характеристика асортименту борошна, вимоги до якості.
  15. Хлібобулочні вироби. Класифікація, характеристика асортименту, вимоги до якості.
  16. Макаронні вироби. Споживні властивості, асортимент, вимоги до якості, дефекти.
  17. Фруктово-ягідні кондитерські вироби. Асортимент, вимоги до якості.
  18. Шоколад і шоколадні вироби. Споживні властивості, асортимент, вимоги до якості.
  19. Карамель, цукерки. Споживні властивості, класифікація, асортимент, вимоги до якості.
  20. Східні солодощі і халва. Споживні властивості, асортимент, вимоги до якості.
  21. Печиво, крекер, галети та пряникові вироби, їх товарознавча характеристика.
  22. Вафлі, тістечка, торти: класифікація, асортимент, вимоги до якості, терміни і умови зберігання.
  23. Кекси, рулети, ромова баба: класифікація, асортимент, вимоги до якості, терміни і умови зберігання.
  24. Мед. Класифікація, вимоги до якості, умови зберігання.
  25. Крохмаль, цукор. Виробництво, класифікація, вимоги до якості, умови і терміни зберігання.
  26. Класифікація і споживча характеристика смакових товарів. Чай і чайні напої.
  27. Виноградні вина. Загальна характеристика, класифікація, асортимент, вимоги до якості.
  28. Слабоалкогольні напої. Класифікація, асортимент, вимоги до якості.
  29. Безалкогольні напої. Класифікація, асортимент, вимоги до якості.
  30. Лікеро-горілчані вироби. Класифікація, асортимент, вимоги до якості.
  31. Визначте теоретичну і фактичну енергетичну цінність (калорійність) 200г молока коров’ячого.
  32. Визначте теоретичну і фактичну енергетичну цінність (калорійність) 10 кг картоплі
  33. Визначте теоретичну і фактичну енергетичну цінність (калорійність) 300г масла вершкового та його добову потребу.
  34. Визначте розмір вибірки та масу об’єднаної проби від партії яблук сорту Білий налив кількістю 205 ящиків по 20 кг. у кожному. ГОСТ – 16279-70 Яблука свіжі ранніх строків дозрівання.
  35. Визначте якість картоплі господарсько-ботанічного сорту Темп, якщо під час аналізу об'єднаної проби масою 12 кг виявлено 600г бульб, які мають механічні пошкоджен­ня, 150 г бульб, які позеленіли на площі 3-4 см2 (не більше 1/4 поверхні.
  36. Визначте якість хліба пшеничного, що має правильну форму, пропе­чену м’якушку, властивий смак і запах, вологість 47%, кислотність 5 град., пористість 61%.
  37. В оптово-торгівельне підприємство надійшло 250 мішків пшона, в кожному мішку 60 кг. При оцінці якості об'єднаної проби виявилось; колір пшона жовтий, вміст доброякісного ядра 99%, сміття - 0,33%, зіпсованих ядер - 0,4%. Визначити якість пшона.
  38. Визначте якість крохмалю картопляного, який має білий колір, зольність 0,35%, кислотність 20, кількість крапин в 1 дм. кв. – 250.
  39. Визначте об’єм вибірки і якість партії пряників Чернігівські кількістю 56 ящиків по 11 кг кожний, якщо під час аналізу об’єднаної проби виявлено 20г пряників, які мають односторонні злипи, властивий смак і запах, розвинуту пористість, нижню поверхню темнішу за верхню.
  40. На торгівельну базу надійшла партія цукерок Ромашка в кількості 150 ящиків по 12 кг кожний, Червоний мак - 75 ящиків по 10 кг, Корівка київська - 200 ящиків по 12 кг. Скільки місць необхідно відкрити для відбору середніх зразків і якої маси повинні бути середні зразки для кожного виду товару?
  41. Визначте якість чаю чорного байхового, якщо під час аналізу зразку виявлено достатньо приємний з терпкістю смак, настій прозорий і яскравий, колір розвареного листа однорідний із світло-коричневим відтінком, уборка нерівна, вологість 8%, вміст таніну 2,6%.
  42. Визначити якість карамелі Слива, якщо під час аналізу об’єднаної проби масою 6000г виявлено 30г м’ятої і недостатньої щільно загорнутої.
  43. Визначити якість партії огірків господарсько-ботанічного сорту “Неросимий” кількістю 151 ящик по 20 кг у кожному, якщо під час аналізу об’єднаної проби виявлено 200 плодів, які мають легку потертість, 250 г плодів з подряпинами, 200 г плодів злегка зів’ялених.
  44. При прийманні в магазині цибулі ріпчастої (сорт “Арзамаський”) в середньому взірці виявлено слідуючи відхилення (в %): цибулини з тріщинами з довжиною пера від 15 до 20 см – 6; частково оголених – 5; цибулин з шийкою довжиною від 5 до 10 см – 5; з недостатньо підсохлою шийкою – 0,8. Зробіть висновок про якість цибулі.
  45. При перевірці якості свіжих яблук пізнього терміну дозрівання виявлено, що яблука Ренет Симиренко мають діаметр 65 мм. В пар­тії 8% плодів з діаметром 60 мм. Зробіть висновок про якість.
  46. Визначити якість макаронів фасованих групи В класу І, якщо в на­важці масою 100 г виявлено лому 17 г, деформованих виробів – 3 г.
  47. Визначити вид і гатунок борошна по наступним показникам: колір -жовтувато-білий, смак і запах властиві нормальному борошну, золь­ність - 1,24%, кількість клейковини - 30%.
  48. При прийомці кухонної солі з маркіровкою «Екстра», розфасованої в пакети, виявлено наступне: паперові пакети чисті, цілі, маркіровка чітка; смак чисто солоний без сторонніх присмаків; колір білий з сірувато-голубуватим відтінком. Встановіть відповідність якості солі маркіровці.
  49. Скільки потрібно відкрити ящиків та відібрати одиниць упаковок для визначення якості партії чаю чорного байхового торгової марки "Мономах", розфасованого в пачки по 50 г, кількістю 65 ящиків?
  50. Визначити якість чаю зеленого байхового, який має приємний аромат, достатньо терпкий смак, злегка каламутний настій, однорідний колір розвареного листа, чаїнки добре скручені, вологість 8,4%, вміст кофеїну 13,5%.

 

 

 

Категория: Мои файлы | Добавил: irchik
Просмотров: 1194 | Загрузок: 33 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Вход на сайт
Поиск
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Copyright MyCorp © 2024
    Создать бесплатный сайт с uCoz